Previous (left) Next (right)

Affiche tentoonstelling

SNS Historisch Centrum

 Contact            Disclaimer             Facebook             Youtube

Contact disclaimer

Illustratrice Irene Goede signeert in Walkate Archief.

Irene Goede

Kinderboekillustraties in Walkate Archief.

door TESSA KLOOSTER. donderdag 21 september 2006 de Stentor ©2006 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Kinderboeken, kleurige prenten en vrolijke platen. Overal waar je kijkt in het Frans Walkate Archief vind je werken van Irene Goede. De Kampense illustrator stelt haar kinderboekillustraties daar de komende weken tentoon.

Ze probeert altijd een onverwacht standpunt in te nemen bij het weergeven van haar illustraties. 'In mijn hoofd draai ik om het object van de tekening heen. Net als een fotograaf die een hoek zoekt waarmee hij een foto interessant maakt.' Op de overzichtstentoonstelling van Irene Goede kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen van haar illustraties, schetsen, prentenboeken, werktekeningen en gebruikte materialen.

Illustrator Irene Goede bij een werk uit het boek ‘Wasbeer & Otter vinden een doos’.

Deze is te bezichtigen op haar overzichtstentoonstelling in het Frans Walkate Archief.

Foto Freddy Schinkel
van een onzer verslaggevers. zaterdag 07 oktober 2006  de Stentor ©2006 Wegener Nieuwsmedia

7 OKTOBER 2006 - KAMPEN - Wie een handtekening van de Kampense illustrator Irene Goede wil, moet vandaag naar het Frans Walkate Archief. In het kader van de kinderboekenweek, signeert ze haar boeken tussen 14.00 en 16.00 uur.

Ze heeft al veel boeken en prentenboeken op haar naam staan als illustratrice. Irene Goede is onder andere bekend van haar tekeningen in de boeken: De Kleine Indiaan, Wasbeer & Otter, Winterslaap, Kriebelpoten en ga zo maar door. Vandaag kunnen fans hun boeken door haar laten signeren. Maar ze moeten wel hun eigen exemplaren meenemen, want ze zijn niet te koop in het Frans Walkate Archief (Burgwal 43).


Goede werkt sinds 1992 als freelance-illustrator en heeft al vele producties op haar naam. Enkele van haar prentenboeken werden zelfs vertaald. Ze houdt momenteel in het Frans Walkate Archief een overzichtstentoonstelling van haar werk. Deze is nog tot en met 26 oktober te zien op woensdag- en donderdagmiddag van 14.00-17.00 uur .Goede vestigde zich na haar lerarenopleiding Tekenen in Kampen om aan de Kunstacademie Illustratieve Vormgeving te volgen. In 1992 studeerde ze af en zocht ze als freelancer haar eerste opdrachten. Een bekende uitgeverij was meteen geïnteresseerd. Toen ging het balletje rollen. 'Een van de eerste prentenboeken die ik illustreerde was 'De Kleine Indiaan'. De Kampense gebruikt veel dieren en natuur in haar tekeningen. 'Ik ben een natuurmens. Het volgende boek waaraan ik werk gaat over de huismus. Vanuit mijn atelier kon ik de vogeltjes op het pleintje zien zitten en ze kwamen ook langs mijn raam hippen.’ Haar kat Mo stond zelfs model voor een aantal illustraties. Zo is de kat in de boeken ‘Kip Kat Koe’ op Mo gebaseerd.


Dat de natuur haar persoonlijke interesse heeft, heeft zijn nut. 'Bij het tekenen voor een natuurboek is het handig als je een spreeuw van een pimpelmees kunt onderscheiden.'


Maar ze haalt haar inspiratie ook uit de tekst van een boek. 'Als ik die lees, gaat het vanzelf werken in mijn hoofd. Dan is het een kwestie van puzzelen met vormen en kleuren. Ik probeer de sfeer die de tekst oproept, te vangen in een beeld.'


Ze heeft geen favoriete illustraties. 'Alle tekeningen horen bij een bepaald stadium. Maar de prenten in de boeken 'Wasbeer & Otter', 'Winterslaap' en 'Kriebelpoten’ vind ik wel erg bijzonder.'


Kunstenaar Hans van der Horst opent vanmiddag de expositie tijdens een besloten bijeenkomst. Geïnteresseerden kunnen de overzichtstentoonstelling van 27 september tot 26 oktober bezoeken op elke woensdag- en donderdagmiddag in het Frans Walkate Archief (Burgwal 43). Op zaterdag 7 oktober is er een extra openingsdag van 10.00 tot 16.00 uur in verband met de Kinderboekenweek. Irene Goede is op die dag van 14.00 tot 16.00 uur aanwezig om haar boeken te signeren. Deze zijn echter niet in het Frans Walkate Archief te koop.


www.irenegoede.nl