Previous (left) Next (right)

Affiche tentoonstelling

SNS Historisch Centrum

 Contact            Disclaimer             Facebook             Youtube

Contact disclaimer

25 JAAR STICHTING STADSHERSTEL KAMPEN (1983-2008)

Stadsherstel waakt over Hanzestad.

De Stichting Stadsherstel Kampen stelt zich als belangrijkste doel: "het bevorderen van de restauratie, waaronder begrepen wederopbouw, van - al dan niet door aankoop -verworven onroerend goed in de gemeente Kampen. Dit in het bijzonder in die gedeelten van de gemeente waar door stedelijke ontwikkeling woon- of bedrijfsruimte verloren is gegaan of verloren dreigt te gaan."

In de praktijk richten de activiteiten van de Stichting zich voornamelijk op de historische binnenstad van Kampen. In 25 jaar tijd herstelde zij daar tientallen panden van uiteenlopende grootte en van uiteenlopend belang, die zonder ingrijpen waarschijnlijk voorgoed verloren zouden zijn gegaan of ernstig zouden zijn verminkt. Door veranderde omstandigheden, vooral op het gebied van de financiering (subsidies), is het steeds moeilijker geworden om complete renovatieprojecten ter hand te nemen. Daarom richt de Stichting zich de laatste jaren vooral op stadsverfraaiing. Dat komt onder meer tot uitdrukking in het restaureren van muurreclames en het herstellen van kleine bouwkundige objecten als gevelstenen.

De tentoonstelling in het FWA gaf een rijk overzicht van de door de Stichting Stadsherstel ontplooide activiteiten. Dat gebeurde door middel van foto's, krantenknipsels, ontwerptekeningen, bouwkundige objecten, boeken, brochures en andere voorwerpen en documenten. De opening werd verricht door mevrouw A.G. van 't Zand-Boerman (secretaris van de Stichting Stadsherstel Kampen).


door Mariska Oegema © Weekblad dé KRANT, jaargang 10, nummer 36, woensdag 3 September 2008


KAMPEN - "Je wilt dat de stad mooi is, historische objecten bewaard blijven en in verval geraakte stukjes Kampen in oude glorie worden hersteld. Daarvoor blijven wij ons best doen en stukje bij beetje lukt dat", aldus Annie van 't Zand, secretaris van SSK. Ze zei dit vorige week bij de opening van de jubileum tentoonstelling in het Frans Walkate Archief.


Al 25 jaar maakt Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) zich sterk voor het behoud en de renovatie van monumentale panden en het herstellen van muurreclames en andere kleine bouwkundige objecten in de gemeente Kampen. Met foto's, krantenknipsels, ontwerptekeningen, bouwkundige objecten, boeken, brochures en andere voorwerpen en documenten geeft de tentoonstelling een mooi overzicht van 25 jaar Stadsherstel in Kampen.


Schandplek

Tientallen panden werden door de stichting hersteld, die zonder ingrijpen waarschijnlijk voorgoed verloren zouden zijn gegaan of ernstig zouden zijn verminkt. Zo heeft SSK zich sterk gemaakt voor het Oorgat (Burgwal 1-2 en Prinsengracht 2-12) dat tot een schandplek was verworden. 'Van het voorjaar 1992 tot september 1993 is de klus geklaard en is de schandplek omgetoverd tot een idyllisch en veel gefotografeerd mooi stukje Kampen', zo valt te lezen op de jubileumtentoonstelling. Ook over het uit de Middeleeuwen stammende Het Soete Naeme Jhesus Huis. aan Holstraat 20, en rijksmonument De Reeve aan de Cellebroedersweg.

De jubileumtentoonstclling is tot en met 2 oktober 2008 te zien op woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00 uur en tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 13 en zondag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur.