Previous (left) Next (right)

Affiche tentoonstelling

SNS Historisch Centrum

 Contact            Disclaimer             Facebook             Youtube

Contact disclaimer

40 jaar Stichting evenementen City Kampen

van 16 juli  tot en met 3 september 2009.

Al 40 jaar organiseert de Stichting Evenementen City Kampen, voorheen de SPK, evenementen zoals de Kamper Ui(t)dagen, De Heugte, Oldtimerdag, Sterkste man van de Benelux, Stripspektakel, Sinterklaas, Kerst in Oud Kampen voor de bezoekers aan Kampen, maar ook voor de bewoners van Kampen zelf.

De expositie gaf een indruk van 40 jaar activiteiten rond de Kamper Ui(t)dagen.


Donderdag 16 juli 2009  de Stentor ©2009 Wegener Nieuwsmedia

KAMPEN - Veertig jaar Kamper Ui(t)-dagen; dat vraagt om een overzichtstentoonstelling, dacht Mariska van Ommen van de STECK drie jaar geleden al. "En toen vroeg ik me af waarmee ik zo'n tentoonstelling zou moeten vullen.

Nu vraag ik me af waar ik alles moet laten".

De komende maanden is in het Walkate-archief tot en met 3 september een tentoonstelling te zien met de hoogtepunten uit dé Kamper feestdagen bij uitstek. Kampen'oloog Theo van Mierlo stond de plakboeken af die hij samenstelde over de eerste tien jaar UI(T)-dagen, fotograaf Henk de Koning kwam aanzetten met een doos vol prachtige zwart-wit foto's uit het verleden en uit het archief van Paul Reichenbach dook één van de papier-maché leden van de familie Ui op. "Een soort mascotte die rondliep op die dagen", laat Mariska van Ommen zien.


door Olger Koopman. donderdag 04 juni 2009  de Stentor ©2009 Wegener Nieuwsmedia


KAMPEN - De dagen lengen, de temperaturen schieten omhoog en de jassen kunnen weer in de mottenballen. Allemaal tekenen dat de Kamper Ui(t)dagen er weer aankomen.

Dit jaar viert het Kamper zomerevenement een feestje: het veertigjarig jubileum is bereikt. "Een mooie mijlpaal", zegt Mariska van Ommen, de scheidende voorvrouw van het Evenementen Platform Kampen. Per 1 juni is ze gestopt, maar organiseert als toetje nog wel even de bijzondere expositie in het Walkate Archief.

Vanaf 15 juli tot eind augustus is daar veertig jaar Kamper Ui(t)dagen uitgestald. "Foto's, programmaboekjes, krantenknipsels, van alles hebben we opgediept", zegt van Ommen. "Niet alleen van de officiële instanties, maar ook van goedwillende particulieren. Theo van Mierlo heeft bijvoorbeeld plakboeken van de eerste vijf jaar bijgehouden. Die heeft hij nu beschikbaar gesteld voor de expo."

De expo is te zien tijdens de openingstijden van het archief en natuurlijk tijdens de Ui(t)dagen. Die staan dit jaar op 16, 23 en 30 juli en 6 augustus op het programma. Traditiegetrouw heeft elke dag een thema en de dagen worden steevast afgesloten met live muziek op diverse locaties. De eerste dag staat alles in het teken van de middeleeuwen met ridders, hoofse dames en hevige zwaardgevechten. Op 23 juli kan de hele familie zich vermaken met het thema Natuurlijk Spelen. De derde dag wordt een muzikale, met bandjes op verschillende locaties.


Strips en sterke mannen in Kampen

De laatste Kamper Ui(t)dag is er een kunst- en cul­tuur evenement. Er is een grote kunstmarkt en verschillende ker­ken zijn opengesteld tijdens het Orgelpad.

Rond de Ui(t)dagen staat nog een aantal interessante evenementen op het programma, zodat er de he­le zomer wel wat te doen is in de stad. Dat begint al op 13 juni, met de 'Strongest Man of Kampen' ver­kiezing op de Nieuw Markt. Op 11 juli wordt Kampen voor de twaalfde keer overspoeld door old­timers.

Op 15 augustus is dan nog het Kamper Stripspektakel, op 29 au­gustus de Koopjesmarkt en op 5 september een grote modeshow.


Veertig jaar Ui(t) in plakboeken en kranten

"Waar de andere leden van die familie zijn gebleven weten we niet, maar deze is gelukkig bewaard gebleven." De foto's en krantenknipsels geven een dynamisch beeld van de Ui(t)-dagen van de afgelopen veertig jaar, maar ook van het dagelijks leven in Kampen van de afgelopen decennia. "Speedbootspektakels op de IJssel", wijst Van Ommen op een foto. "Die waren plotseling afgelopen na een dodelijk ongeval. Maar daar kwamen de campingspelen weer voor terug, in de jaren '80. Enorm populair toen, een soort zeskamp met veel emmers en water."

Bezig met de samenstelling van de tentoonstelling viel het Van Ommen vooral op dat er -in de basis- maar weinig veranderd is in de loop der veertig jaar. "Een klein, enthousiast groepje dat de kar trekt", weet ze inmiddels. "Ondernemers vooral, maar altijd weer de discussie over wie er van profiteert en wie er echt aan mee werken en betalen." Die discussie is anno 2009 niet nieuw, maar helaas nog altijd actueel." Indirect heeft die situatie dan ook haar weerslag gehad op de viering van het lustrum van de UI)T-dagen dit jaar. "We hadden 't graag wat groter aangepakt, met bijvoorbeeld nog één keer zo'n speedbootspektakel of een groot muzikaal optreden. Maar ja….", aldus Van Ommen terwijl ze het bekende duim en wijsvinger-gebaar maakt. "Financieel hè?"

Hoe de overzichtstentoonstelling er over tien jaar, als de Ui(t)-dagen een halve eeuw bestaan, er uit moet komen te zien? "Pfoe, dat durf ik niet te zeggen, hopelijk zijn ze er dan nog. Want ook al heeft iedereen altijd kritiek op die dagen, als er niks te doen zou zijn in de zomermaanden krijg je dáár weer commentaar over." Naast de tentoongestelde zaken in de vitrines in het Walkate-archief doken er bij het samenstellen van de tentoonstelling ook nog de nodige sterke verhalen op over veertig jaar Ui(t)-dagen. Zoals die keer dat een stelletje grappenmakers een echte koeienvlaai onder de Nieuwe Toren plaatsten, juist toen daar de beroemde koe aan hing. Van Ommen kon die grap wel waarderen. "Zag je iedereen er met een boog omheen lopen en een beetje naar boven turen." Gisteren was de eerste Ui(t)dag van 2009.


Ui(t)dag viert klein feestje