Previous (left) Next (right)

Affiche tentoonstelling

SNS Historisch Centrum

 Contact            Disclaimer             Facebook             Youtube

Contact disclaimer

Menno Jonker - Freddy Schinkel

Gevangen licht

Vrijdag 29 maart 2012,  de Stentor ©2012 Wegener Nieuwsmedia.

WALK ATE ARCHIEF

'Gevangen Licht' van Schinkel en Jonker.

Gerdien de Ruiter, voorzitter van de stichting WegVanKunst opent op donderdag 12 april om 16.00 uur de tentoonstelling Gevangen Licht in het Frans Walkate Archief in Kampen.

De tentoonstelling van fotograaf Freddy Schinkel, onder meer werk­zaam voor de Stentor, en kunste­naar Menno Jonker duurt tot 31 mei.

Vrijdag 13 april 2012,  de Stentor ©2012 Wegener Nieuwsmedia.


KAMPEN - Hij had keuze genoeg, al­le foto's die Freddy Schinkel ooit maakte, heeft hij nog in zijn ar­chief Een selectie ervan is nu te zien in het Frans Walkate Archief in Kampen. „Het was veel schif­ten, je gaat alle foto's door. Je moet kijken wat past", legt' Schinkel, onder andere fotograaf van De Stentor, uit.

Ook de bij dit artikel geplaatste fo­to is te zien op de tentoonstelling Gevangen Licht. „Dit is toch wel mijn meest bijzondere foto. Hier was ik al jaren naar op zoek. Ik

heb hem ook nog op Twitter ge­zet, daar is ie meer dan 32.000 keer bekeken."

Directeur Herman Harder van het Walkate Archief is blij met de ex­positie. „Het is een soort van te­genprestatie. Wat Freddy allemaal voor de Kamper samenleving en het Walkate Archief doet, daar mag wel wat tegenover staan." In het Walkate Archief is ook glas­werk van kunstenaar Menno Jon­ker te zien. „Menno is een kunste­naar van internationale faam Het is heel fijn dat hij hier wil expose­ren", aldus Herman Harder. De expositie duurt nog tot 31 mei.


Onweer boven Kampen. Het is een van de foto's van Freddy Schinkel die te zien zijn tijdens de tentoonstelling Gevangen Licht in het Walkate Archief.


Menno Jonker (1968) is een veelzijdig kunstenaar die voornamelijk werkt met glas. Na een eerste kennismaking met deze materie liet het hem niet meer los en gebruikte hij het als uitgangspunt voor een constante ‘stroom’ van bijzondere objecten. Wat hem fascineert zijn de oneindige beeldende mogelijkheden van het materiaal. Het kan alle gedaanten aannemen, van beweeglijk en vloeibaar tot gestold en breekbaar. Het kan (semi)transparant zijn of ondoorzichtig, mat of glanzend. Er kunnen kleuren aan toe worden gevoegd. Het kan worden geslepen en gepolijst en er kunnen (bewust) insluitsels (bellen) in worden opgenomen. Werken met glas vereist zowel overzicht - om te weten waar je naar toe wilt - als intuïtie, om in te kunnen spelen op opdoemende mogelijkheden: een combinatie van doelbewuste sturing en geredigeerd toeval. Het werkproces valt voor Jonker in twee delen uiteen: Het maken van de basisvorm met behulp van glasblazers, waarbij samenwerking en overleg centraal staat en de uiteindelijke voltooiing (zagen/slijpen/polijsten), waarvoor individuele concentratie is vereist, die vaak tot radicale ingrepen kan lijden. Met onderdelen als een ‘hals’ en een ‘voet’ hebben veel objecten voor hem lichamelijke trekjes, wat de kunstenaar als een amusante bijkomstigheid ziet. Vaak gaat hij uit van een gebruiksvorm, als een vaas of schaal, zonder dat het object als zodanig hoeft te functioneren.


De tentoonstelling Gevangen Licht wordt geopend op donderdag 12 april 2012 door mevrouw Gerdien de Ruiter, voorzitter van de Stichting WegVanKunst, de jaarlijkse manifestatie in de binnenstad van Kampen waarbij kunstenaars hun werk exposeren op bijzondere locaties in en bij bijzondere particuliere en openbare gebouwen. Dit jaar vindt de manifestatie plaats in het weekend van 14-15 april. De expositie Gevangen Licht maakt onderdeel uit van de route.


Foto’s glasobjecten: Jeroen van der Spek

Van 12 april t/m 31 mei 2012 is in het Frans Walkate Archief te Kampen de tentoonstelling Gevangen Licht te zien, met foto’s van Freddy Schinkel en glasobjecten van Menno Jonker.


Freddy Schinkel (1965) is al geruime tijd actief als fotograaf. Hij heeft een brede actieradius, met als belangrijkste werkgebied de provincies Overijssel en Flevoland, en daarin vooral de regio Kampen-Zwolle. De fotojournalistiek neemt een prominente plaats in, maar ook op andere terreinen is hij actief, bijvoorbeeld als maker van (bedrijfs)reportages. Zoals een gedreven fotograaf betaamt laat hij zich niet enkel leiden door opdrachtgebonden werk, maar grijpt hij elke gelegenheid aan om een fraai beeld vast te leggen. Zijn foto’s kenmerken zich door een creatieve en speelse benadering, waarbij hij vaak een ongebruikelijke invalshoek inneemt of bijzonder standpunt bepaalt. Daardoor weet hij zelfs doorsnee onderwerpen zodanig weer te geven dat je er anders naar gaat kijken. In een tijdspanne van enkele decennia bracht hij een breed en omvangrijk oeuvre tot stand, waarvan een groot deel wordt bewaard in het Frans Walkate Archief, een collectie die door Schinkel jaarlijks wordt aangevuld. In de tentoonstelling Gevangen Licht is een aantal recente foto’s te zien. Bijzonder opvallend zijn de wandvullende panorama’s van de stad Kampen en nabije omgeving.
Expositie Schinkel en Jonker geopend.