Previous (left) Next (right)

Affiche tentoonstelling

SNS Historisch Centrum

 Contact            Disclaimer             Facebook             Youtube

Contact disclaimer

DOOR OLGER KOOPMAN vrijdag 26 april 2013,  de Stentor ©2013 Wegener Nieuwsmedia.

KAMPEN - Herman Harder heeft niet direct het idee dat ze het er in huize Van Oranje Nassau om gedaan hebben, maar de troonswisseling komt het Frans Walkate Archief, waar hij de scepter zwaait, wel heel mooi uit. Gisteren, tijdens de opening van de ex¬positie van de Oranjecollectie van Kampenaar Henk Boddeüs legde hij uit hoe dat zit. „We hebben net een grondige renovatie achter de rug, maar die was eigenlijk iets eerder klaar dan verwacht. We zaten dus voorlopig met een lege expositieruimte. Doodzonde natuurlijk."

Het nieuws van de abdicatie bracht hem op een idee. „Een aantal jaren geleden exposeerde de Kamper Oranje Vereniging hier. Toen was er ook een vitrine met spullen van Boddeüs. Ik wist dat hij een omvangrijke collectie spullen heeft die te maken hebben

met het koninklijk huis. Een telefoontje was voldoende." „Tuurlijk was ik meteen enthousiast", zegt de verzamelaar in kwestie. „Thuis ben ik zo'n beetje de enige die ervan geniet. Het is toch mooi om dat met anderen te kunnen delen?" Uit de vele honderden stukken porselein, blikken, borden, schotels, kopjes en glazen die hij bezit maakte hij een mooie selectie. „Het moest te maken hebben met de abdicatie, dus leek het mij wel mooi om de troonswisselingen in 1898,1948 en 1980 (respectievelijk Wilhelmina, Juliaria en Beatrix, red.) er uit te lichten." Want ook toen was de vraag naar Oranje servies groot, stelt hij. „Kijk, van dit kinderbordje met een W erop uit 1898 zijn er destijds 78.000 gemaakt." Een van zijn pronkstukken uit die periode is een minuscuul theekopje uit 1890 met daarop de tienjarige 'koningin' Wilhelmina. Andere bijzondere items zijn een geëmailleerde beker afkomstig van de Berkfabriek in Kampen en een sigarenblik van eveneens Kamper makelij. De vitrines, inclusief eentje met servies van het jongste koningspaar, staan in chronologische volgorde waardoor heel duidelijk een verandering in stijl is te zien. „Hoe jonger hoe strakker", vat Boddeüs het samen. Hoewel de liefde voor het koningshuis er zit ingebakken bij Boddeüs, noemt hij zichzelf geen 'maniakale verzamelaar'. „Nee hoor, het moet leuk blijven. Ik heb een budget waar ik me strak aan hou. Is iets te duur, dan koop ik het gewoon niet. Een hobby kost geld, maar het moet niet gaan ten koste van alles."

De expositie is tot en met 26 mei te zien op woens- en donderdagen van 14.00 tot 17.00 uur.


Inhuldigingen/troonswisselingen van Wilhelmina tot en met Willem-Alexander.

In het kader van de inhuldiging van Willem Alexander presenteert het SNS Historisch Centrum / Frans Walkate Archief een tentoonstelling van voorwerpen en documenten die betrekking hebben op alle Nederlandse troonswisselingen vanaf Wilhelmina.

 

De objecten zijn afkomstig uit de omvangrijke Oranjecollectie van Henk Boddeüs. Te zien zijn onder meer bekers, glazen, borden, blikken, boeken en brochures, waaronder vele unieke en bijzondere stukken van beroemde fabrieken en ontwerpers.


1 MEI TOT EN MET 23 MEI 2013
Oranje-expositie met SP-tintje

KAMPEN - De expositie werd giste¬ren vol trots geopend door Henk Boddeüs' zoon Richard. Saillant detail: Richard is fractievoorzitter van de plaatselijke SP en die partij is toch tegen het koningshuis? „De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend", zegt hij daarover. „Principieel zijn we inderdaad tegen, maar het koningshuis heeft momenteel z'n functie en wordt door een groot deel van het Nederlandse volk omarmt."

Wat betreft de collectie van zijn vader: „Ik kijk op rommelmarkten altijd even of ik iets tegen kom wat hij nog niet heeft."

Henk Boddeüs (links) exposeert in het Frans Walkate Archief op uitnodiging van beheerder Herman Harder, Oranjespullen die met troonswisselingen te maken hebben. Richard Boddeüs (rechts), in Kampen ook bekend als voorzitter van de SP-raadsfractie, opent de expositie,

foto Sacha Wunderink.


Abdicatie in viervoud op servies