Kunstcollectie

Hendrik van der Spoel (1904 – 1987)

Hens van der Spoel was kunstschilder, tekenaar en docent, hij bracht zijn jeugd door in Kampen en Hilversum. Na het behalen van het HBS-diploma aan het Christelijk Lyceum te Hilversum, vervolgde hij zijn studie aan de Amsterdamse Rijksnormaalschool. Hij was ongeveer 30 jaar (van 1930 – 1959) tekenleraar in Goes, en werd later opgevolgd door de Kunstenaar en Docent  Rudolf Hagenaar  (1927-2006). Hij was getrouwd met Nel Houtman, een keramiste.

Het gezin Van der Spoel woonde vanaf 1937 in een boerderij bij Kloetinge.

In 1959 verhuisde hij naar Amsterdam waar hij was benoemd tot docent aan het instituut Kunstnijverheidsonderwijs (later Rietveldacademie), in 1964 werd hij daar adjunct-directeur en in 1969 ging hij met pensioen. Hij bleef als kunstenaar actief

Hendrik werkte bijna alleen maar met de Gouachetechniek en hij was een Meester hiermee.

De schilderkunst van Braque, Picasso en Morandi was van invloed op zijn werk, het werk van Van der Spoel bleef niet onopgemerkt. Het was Jan Sluijters die hem introduceerde bij de vooruitstrevende kunsthandelaar Carel Van Lier waar hij dan ook in 1939 exposeerde.

Na de oorlog ging hij zijn werk sterk abstraheren. Dit waren composities van vlakken, lijnen en kleuren. In de jaren 50, 60, 70 was zijn werk op bijna elke overzichtstentoonstelling van Nederlandse kunst te zien, in 1980 verhuisde hij naar Maartensdijk.

Zijn werk is vertegenwoordigd in o.a. de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam en Stedelijk Museum Amsterdam. In 1980 verhuisde hij naar Maartensdijk