Kunstcollectie

Barend Blankert (1941)

Barend Blankert volgde van 1960 tot en met 1963 een opleiding tot tekenleraar aan de Rijksnormaalschool te Amsterdam, hij is een van de meest opmerkelijke figuratieve Nederlandse schilders. Zijn werken vallen op door hun licht melancholieke, vervreemdende sfeer die tot nadenken aanzet. Blankert is wel eens een nazaat van de Magisch Realisten genoemd.

In zijn schilderijen wenden de figuren zich veelal af van de kijker. In zijn op een sofa of bed opgerolde figuren, of in de rechtop aan een kale tafel zittende man die in een schoon leeg etensbord staart, maakt Blankert het lichamelijk opgesloten zijn van een gedachten- en gevoelswereld zichtbaar. Naast de menselijke figuur zijn meubels ook vaak een belangrijk onderwerp van zijn schilderijen. De enkele, ouderwetse meubelstukken in spaarzame interieurs onder het licht van een enkele lamp zijn verbeeldingen van isolement alsof zij hun functie zijn vergeten.

Naast de menselijke figuur zijn meubels ook vaak een belangrijk onderwerp van zijn schilderijen. De enkele, ouderwetse meubelstukken in spaarzame interieurs onder het licht van een enkele lamp zijn verbeeldingen van isolement alsof zij hun functie zijn vergeten. Hoewel figuratief, staat het werk ver af van puur realisme.