Kunstcollectie

Tijmen (Tiem) Evink (1918-2009)

Tiem Evink was de oudste van zes uit het gezin van Hendrik Evink en Johanna Riezebos uit Wilsum. Tekenen en schilderen deed hij van jongs af aan. Hij bekwaamde zich daarin door samen te werken met een aantal medekunstenaars. Bewondering had hij onder meer voor het werk van Henk Poeder te Kampen: bijvoorbeeld voor de wijze waarop Poeder riet kon schilderen. Regelmatig ging hij met schetsboek en potlood met de motor of de fiets op pad. De ontstane schetsen gebruikte hij om ze thuis uit te werken in olieverf. Vaak noteerde hij de kleuren of opvallende details erbij. De meeste schetsen zijn gelukkig bewaard gebleven. Naast taferelen uit de omgeving van Kampen, of onderwerpen ontsproten aan de fantasie, werkte hij ook in opdracht.

Regelmatig vertoefde hij op Ameland, een geliefde vakantiebestemming, waar de familie op den duur een huis bezat. Hier werd veel getekend, geschilderd en geƫxposeerd. Evinks werk werd ook verkocht op tentoonstellingen buiten Ameland, of in de winkel, die hij samen met zijn echtgenote Frouke Botma jarenlang (tot 1976) aan de Geerstraat had: een kunsthandel annex lijstenmakerij en verkooppunt voor kunstenaarsbenodigdheden.

Naast kunstschilder was hij actief als musicus, etaleur en reclameschilder. En hij was de drijvende kracht achter reclamebureau TIJMEKA (Tijmen Evink Kampen).