Kunstcollectie

Cornelis Helenis Lodewijk Middelkoop (1857-1931)

De in Nieuwkuik geboren Middelkoop woonde en werkte van 1882 tot 1890 in Den Haag, waar hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Daarna woonde hij in Doetinchem en Terborg en waarschijnlijk ook enige tijd in Gaanderen.

Aan het eind van de 19de eeuw zal hij naar Kampen zijn vertrokken, waar hij bleef tot zijn dood in 1931. In het Kamper Adresboek over 1897 wordt hij vermeld als ‘porceleinschilder’. Het is de periode dat in Kampen wordt getracht een keramiekindustrie van de grond te krijgen, wat mogelijk de reden voor zijn komst naar de stad is geweest. In jongere adresboeken staat hij vermeld als kunst- of emailleschilder. In die laatste hoedanigheid was hij werkzaam voor de emaillefabrieken van H. Berk en Zoon.

De wisseling van beroepsomschrijving en een nogal ambulante wooncarriëre wijzen waarschijnlijk op een zwaar bevochten bestaan, waarin hij toch een eigen positie in de plaatselijke gemeenschap zal hebben verworven. Zo behaalde hij in 1903 en 1907 diploma’s op plaatselijke tentoonstellingen. Zijn oeuvre is breed georiënteerd, zowel qua onderwerp als gehanteerde techniek. Het bestaat uit autonoom en toegepast werk.