Kunstcollectie

Gerrit Proper (1903 – 1983)

Gerrit Proper komt uit een groot gezin van 11 kinderen en is geboren op 29 december 1903 aan de Veerweg 12 te Kampen waar zijn ouders Gerardus Proper en Aleida Riezebos een broodbakkerij runden. Zijn vader Gerardus is geboren in Hattem en zijn moeder Aleida is geboren in Hoogeveen, en zijn gehuwd op 16 april 1885 in Kampen, in mei 1923 vertrekken Gerardus en Aleida naar Amersfoort, de bakkerszaak aan de Veerweg wordt voortgezet door zoon Gosen Proper.

Of de in 1923 19-jarige Gerrit Proper ook vertrok uit Kampen en met zijn ouders mee verhuisde naar Amersfoort is onbekend wel is hij 7 jaar later gehuwd te Rotterdam met Johanna van den Broek.

Hij kreeg les op de Koninklijke academie van beeldende kunsten Delft, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941, verhuisde het gezin Proper naar de Peulenstraat 251 te Giessendam waar Gerrit Proper woonde en werkte van 1941 tot 1968, daar schilderde hij vele landschappen en stillevens waarvoor grote belangstelling bestond. Hij verkocht zijn doeken in zijn eveneens in het pand ge­vestigde kunsthandel. het werk van Gerrit Proper vond gretig af­trek in de verre regio. In die tijd werd een schilderij vaak ge­schonken als huwelijkscadeau. Er hangen dus wijd en zijn Propers aan de muur. Daarnaast schilderde Pro­per ook de in die tijd zo populaire spreuken.