Kunstcollectie

Bert Schilder (1920-2008)

De Kampenaar Lambertus Schilder was illustrator en woonde aan de Greenteweg 4 voordat hij verhuisde naar Hattem. Bert Schilder was vanaf 1966 tekenaar bij uitgeverij Tijl, die later opging in Wegener Media, waar tegenwoordig onder meer dagblad de Stentor deel van uitmaakt. Zijn carrière bij Tijl begon met het maken van tekeningen voor de redactie en de advertentieafdeling. Ook verzorgde hij veel illustraties bij reportages, voor de vakantiebijlage Wegwijs, voor de bijlage Tot & Met en voor allerlei paardensportevenementen. Daarnaast illustreerde hij speciale uitgaven als ’25 jaar krant In de polder’ en bracht hij rechtbankzittingen in beeld.

Zijn grote liefde (naast orgelmuziek) is ‘het paard’, het onderwerp dat hij als eerste begon te tekenen. Al snel volgden portretten, zoals dat van zijn vader, die rijtuig- en decoratieschilder was.

Schilder tekende vaak in de kerk, tijdens de preek of de zang. Snelle krabbels, waarmee hij door de jaren heen tientallen schetsboeken vulde. Die ervaring kwam hem later van pas bij het vastleggen van bewegende beelden. Mensen lopen namelijk zo weer weg. En beesten ook. Een koe tilt maar even zijn staart op en dan Is dat moment verdwenen. Soms liep Schilder wel eens achter mensen aan om ze te tekenen.

Alles wat beweegt en leeft boeide Bert Schilder. Landschap en stadsgezicht konden hem ook wel bekoren. ‘Maar’, zegt hij zelf, als iets kan weglopen is het boeiender. Dieren en mensen dus. De organist aan het werk. Een dominee op de kansel. Een paar sterke bosbouwpaarden. Boze boeren tijdens een vergadering, enzovoort