FRANS WALKATE ARCHIEF

Bouwtekeningen

Een bouwtekening is te omschrijven als een technische tekening van een bouwwerk of gebouw. De collectie bevat bouwtekeningen van diverse aard: gevelimpressies, doorsneden, plattegronden en detailuitwerkingen. De meeste dienden als handleiding tijdens de constructie, of als toelichting op het bestek en zijn dus vooral werktekeningen. Sommige hadden een representatief doel: het tonen aan derden hoe iets wordt of kan worden. Andere tekeningen registreren wat verloren zal gaan bij sloop of verbouwingen, of wat tevoorschijn kwam bij opgravingen. De collectie bestaat uit licht- en blauwdrukken, maar er zijn ook litho’s en unica aanwezig. De meeste architecten die in de 19de en 20st eeuw in Kampen werkzaam waren zijn met tekeningen vertegenwoordigd.  

 

Stichting Grafisch Atelier Kampen

Het Frans Walkate Archief heeft een grote collectie werken in beheer van het Stichting Grafisch Atelier Kampen (GRAK), opgericht in 1983.

 

 

Etsen

Etsen behoren tot de diepdruktechnieken. Een plaatje van zink of koper wordt bedekt met een laagje vernis. Hierin wordt met een scherp voorwerp een afbeelding gekrast. Door het plaatje vervolgens in een zuurbad te leggen, worden de weggekraste delen in het plaatje gebeten. Deze delen worden voorzien van inkt. Door het afdrukken van de plaat ontstaat een voorstelling.