Kunstcollectie

Jan Voerman (1857-1941)

Zoon van Hendrik Voerman, boer, en Geesjen Bos. Gehuwd op 1 oktober 1889 met Anna Henrietta Gezina Verkade. Jan Voerman sluit op de lagere school vriendschap met Willem Bastiaan Tholen. Door Tholens vader komt hij in aanraking met de schilderkunst. Tussen 1870 en 1875 volgde hij avondlessen aan de stadstekenschool bij C.H. Hein en F.J. Buytendijk. J.D. Belmer, tekenleraar aan de HBS in Kampen, leert hem schilderen. In 1876 gaat hij naar de Rijksakademie in Amsterdam. Na zijn studie in 1883 werkt hij voor kunsthandel Buffa aldaar. Voerman betrekt in 1885 het vroegere atelier van Jozef Israels aan Rozengracht 66 in Amsterdam, en komt daar in contact met vele kunstenaars. In de zomervakantie schildert hij met Tholen in de buurt van Kampen, waar hij op de Vloeddijk een pied-à-terre heeft. In de jaren 1887 en 1888 brengt Voerman de zomermaanden in het schilderachtige Hattem door.

Hij maakt de Amsterdamse schilders attent op de schoonheid van dit stadje, dat door zijn toedoen zal uitgroeien tot een tijdelijk kunstenaarscentrum. Na zijn huwelijk in 1889 vestigt Voerman er zich definitief.

Vanaf 1905 schildert Voerman uitsluitend in olieverf en begint een lange reeks weide- en riviergezichten, die hem een geheel eigen plaats in de Nederlandse schilderkunst heeft bezorgd. In eindeloze kleurvariaties geeft hij de sterk wisselende stemmingen van het typisch Nederlandse rivierlandschap weer, in de meest uiteenlopende fasen, van volmaakte rust tot felle bewogenheid. Voerman werkt tot 1935.